Aangepast Lezen Punt

Lezen kan altijd! Dus ook als u slechtziend of dyslectisch bent. De bibliotheek heeft in haar hoofdvestiging in Nuth een Aangepast-lezen punt ingericht.

In dit Aangepast-lezen punt zijn alle grootletterboeken en daisy roms bij elkaar geplaatst, zodat mensen met een leesbeperking (zoals blindheid, slechtziendheid en dyslexie) makkelijker kunnen vinden wat ze zoeken.

Bij de grootletterboeken zijn de gebruikte letters bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans. Er zijn grootletterboeken in alle genres, van populair tot literair, zoals familie-en streekromans, thrillers, detectives, reisverhalen en psychologische romans.

In de bibliotheek zijn ook daisy spelers met hierop af te spelen daisy roms (gesproken boeken) verkrijgbaar.

Een daisy rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd, maar heeft een aantal voordelen, namelijk:
• een heel boek staat altijd op één schijfje
• een daisy rom kan langzamer of sneller worden afgespeeld, het tempo bepaalt u zelf.

Een daisy rom kunt u niet afspelen op een cd-speler, hiervoor is een daisy speler nodig. Deze is speciaal gemaakt voor mensen met een leesbeperking. Het apparaat is eenvoudig te bedienen en onthoudt waar u gebleven bent als u wilt stoppen.

Bent u lid van de bibliotheek, en wilt u deze daisy speler uitproberen, dan kan deze met een aantal daisy roms zes weken gratis worden geleend. Wel vragen wij een borg van € 20,00.

In het Aangepast-lezen punt vindt u leeshulpmiddelen die het lezen makkelijker kunnen maken, zoals een leesloep en een leesliniaal. Ze kunnen in de bibliotheek worden uitgeprobeerd en zijn te bestellen bij Worldwide Vision in Oisterwijk (www.worldwidevision.nl, 013-528 5666).

Zelf overgaan tot de aanschaf van een daisy speler? Afhankelijk van de individuele polisvoorwaarden van de zorgverzekering worden deze lees¬hulpmiddelen door de zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk vergoed.

Wilt u meer informatie? Kijk ook op www.passendlezen.nl of vraag het ons. Wij helpen u graag!