Vervolgd in Limburg - lezing

Dinsdag 30 april 2024, van 19:30 tot 21:00 | Bibliotheek Nuth

Kosten: € 5,00 op vertoon van je bibliotheekpas / € 7,50 voor niet-leden.

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Deze lezing vindt plaats in het kader van dodenherdenking op 4 mei én de bevrijding van Limburg, 80 jaar geleden in september. De lezing gaat over het wetenschappelijk onderzoek en het boek "Vervolgd in Limburg" en wordt gegeven door Herman van Rens (de auteur van het boek)

Vervolgd in Limburg

De Holocaust was misschien wel de belangrijkste historische gebeurtenis van de Twintigste Eeuw. Er werden miljoenen mensen vermoord om geen andere reden dan dat zij waren geboren als Joden of Zigeuners zoals Sinti en Roma.

Het gebeurde niet in een ver verleden, maar in een tijd die sommige ouderen zich nog herinneren uit hun eigen jeugd. En het gebeurde niet in een afgelegen primitief gebied, maar in ons eigen moderne Europa, in Nederland en óók in steden en dorpen in Limburg.

Gewone mensen waren slachtoffers, daders of toeschouwers. Gewone mensen waren soms ook in staat om zich te onderscheiden als helden, door te proberen de vervolgden te redden.

De schrijver over zijn werk

“In dit boek wordt de geschiedenis van de vervolgingen van de Joden en Sinti in de Nederlandse provincie Limburg gedurende de Tweede Wereldoorlog beschreven. Het is een bijdrage aan de regionale geschiedschrijving van Limburg. Nieuwe historische kennis over de provincie,
voor een belangrijk deel gebaseerd op tot dusver nauwelijks onderzochte lokale en regionale archieven.

In Limburg, evenals in Noord-Brabant en Utrecht, werden de meeste arrestaties van Joden vooraf aangekondigd, zodat zij de mogelijkheid van een onderduik tenminste konden overwegen. De helft van hen dook daadwerkelijk onder”.

De presentator/auteur

Herman van Rens (Horst-Hegelsom 1946) werkte 30 jaar als huisarts. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de UVA te Amsterdam. Hij rondde zijn masterfase af in 2009 met de scriptie “Progrom of genocide” over de massamoorden tijdens de eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog.

In 2013 promoveerde hij in Amsterdam op het proefschrift “Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog”.

Zijn partner Annelies van Rens-Wilms (Geleen 1945) was tot haar pensioen werkzaam als leerkracht aan het Speciaal Onderwijs. Zij werkte mee aan het onderzoek voor, en de publicatie van “Vervolgd in Limburg”. Zij is tevens medeauteur van “Tussenstation Cosel”.


Activiteit Lezing: Wetenschappelijk onderzoek en boek “Vervolgd in Limburg"

Door Hermans van Rens – auteur

Waar Openbare Bibliotheek Nuth

Wanneer dinsdag 30 april 2024 van 19.30 tot 21.00 uur

Deelname € 5,00 op vertoon van je bibliotheekpas / € 7,50 voor niet-leden. Contante betaling (graag gepast!) op 30 april

Aanmelden vóór 28 april via 045 -524 4000, contact@bibliotheeknuth.nl of aan de balie in de bibliotheek